Den vandrende have i La Vallée

Article published in Landskab 3, 2020 about Biodiversity (in danish).

Den vandrende have i La Vallée by Anna Aslaug Lund, Elzélina Van Melle, Maria Finn & Laura Parsons

Se derovre under træerne.” Gilles Clément peger i retning af en lille klynge af alpevioler, der danner et lilla bunddække mellem høje græsser og efterårets løvfald. ”Det er myrerne, der har transporteret dem dertil og sået dem.” Det er en dag i oktober sidste år, og Clément er ved at vise os rundt i sin private have i La Vallée. En have, som vi alle fire har hørt så meget om gennem flere år. Nu er vi her. Endelig.
Vi har kørt ad slyngede veje i flere timer og passeret de mange mindre landbrug, der karakteriserer landskabet, hvor Gilles Cléments have ligger. Da vi ankommer, tager Clément gæstfrit imod os på sin terrasse, som han har gjort det så mange gange før, når tidligere studerende og kollegaer fra hele verden har besøgt ham for at hente inspiration og diskutere, hvordan i kan indlejre naturens økologiske processer i vores arbejde med landskaber og byer.
Det er tydeligt, at Clément har foretaget turen gennem haven mange gange. Mens vi går, deler han generøst ud af sin viden og sine erfaringer. Et enormt hjertebladstræ vokser midt i haven og er nu dækket af gule duftende blade, der er begyndt at dale ned mod jorden. Der er ikke nogen hæk eller noget hegn rundt om haven, hvilken gør den til en integreret del af landskabet og stedets egen natur.

læs resten af artiklen her.